Naše vize
Jednou z priorit zdravého životního stylu je naučit se správným stravovacím návykům:
- Jíst pestrou a správně připravenou stravu.
- Zvýšit příjem vlákniny = konzumovat více zeleniny a ovoce.
- Zvýšit příjem tekutin.
- Snížit příjem solí a tuků (především živočišných).
Cílem je během devítileté školní docházky seznámit žáky se zásadami správné výživy i různými možnostmi přípravy pokrmů:
- Tradiční česká kuchyně – ochutnáte pokrmy klasické české kuchyně (svíčková, švestkové knedlíky, bramboráky, kachnu a jiné).
- Mezinárodní kuchyně – některé dny v měsíci budeme vařit jídla jiných zemí (různé perkelty, guláše, směsi atd.).
- Zeleninové pokrmy – naše zel. jídla budeme připravovat každý týden, co nejchutněji a pouze z té nejkvalitnější zeleniny. Pokrmy budou pestré, a z různých druhů.
- Pokrmy z ryb – každý měsíc se pokusíme o jiný recept připravovaný z kvalitních ryb, ochutnáte i různé druhy ryb (treska, kapr, losos, štika).
- Luštěninové pokrmy – několikrát měsíčně u nás ochutnáte zajímavé recepty z luštěnin, tradiční i netradiční.
- Netradiční receptury našich předků – kulajda, houbový kuba, šoulet, škubánky a jiné.
- Polévky – říká se, že polévka je GRUNT, talíř polévky připraví žaludek na hlavní chod.