„Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.“ Carlo Goldoni
zpět

 

DEN ČTENÍ

Dnešní dopoledne se všichni žáci naší školy obklopili knihami.

U nás, ve II. A, bylo již od začátku živo, nedočkavě jsme čekali na první zvonění. Každý si přinesl svou oblíbenou nebo momentálně rozečtenou knihu. Přestěhovali jsme lavice, abychom měli dost místa na čtecí hnízdečka.  Rozložili jsme si deku, spacák, někdo dokonce i polštářek a pohodlně jsme se uvelebili. Každý z nás něco řekl o své knize a přitom se snažil, aby nás jeho vyprávění zaujalo natolik, abychom si knihu chtěli od něho půjčit. Bylo to moc hezké a zajímavé. Potom jsme si mohli vzájemně knihy půjčovat, prohlížet, číst si úryvky, hledat zajímavosti. Dvě hodiny utekly, ani nevíme jak.
Následoval první kvíz z pohádkové říše - ukázka zde. Nejlepším řešitelem těchto hádanek se stal Roman Cisler. Gratulujeme.
Pak konečně přišly na řadu naše oblíbená "hlasovátka". Tam jsme se hodně nasmáli, protože otázky byly záludné a my jsme se občas nechali nachytat. Měli jsme se rozhodnout, zda je sdělení pravdivé nebo ne. Např.: Dášenka je štěně jezevčíka. / Pejsek a kočička dali do dortu mýdlo. / Pyšná princezna měla na čele zlatou hvězdičku. /  První vylezl za střechu Jeníček. / Kůzlatka zlému beranovi neotevřela...

Byl to hezký den. Dopoledne uteklo jako voda. Najednou byl konec a nám to bylo hrozně líto, že musíme uklidit třídu a domů. Paní učitelka slíbila, že si to určitě někdy zopakujeme.

žáci II. A