„Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.“ Carlo Goldoni
zpět

 

Den otevřených dveří v 7.A

 

26. října se naše třída 7. A zapojila do projektu, který se realizoval na počest 100. výročí založení Československé republiky. Ve třídě jsme se rozdělili do pěti skupin, zástupci z každé skupiny si vybrali jednoho prezidenta, jenž v letech 1918 až do současnosti zastával tento úřad. Na výběr byla tato jména našich státníků- E. Beneš, E. Hácha, L. Svoboda, V. Klaus a M. Zeman.
Museli jsme si vyhledat informace a zajímavosti o každém z nich, nakreslit jejich portrét a z toho vytvořit velký projekt na čtvrtku A3. Zjistili jsme si i jejich záliby, stravovací návyky a neřesti, jako bylo pití alkoholických nápojů a užívání tabákových výrobků.
Rodiče nám pomohli s přípravou jejich oblíbených jídel, s výzdobou a dobovým oblečením, protože se někteří z nás vystrojili tak, jak se ve 20. letech minulého století lidé oblékali. Jídla a chuťovek jsme ve třídě měli hodně, protože každý prezident měl rád něco jiného. Pro návštěvníky jsme si na ochutnání připravili meruňkové koláče, ovocné knedlíky se skořicí, levicové a pravicové řízky, čokoládový pudink, utopence s cibulí a halušky se zelím. K pití byla becherovka, bílé a červené víno, tyto alkoholické nápoje jsme nahradili vodou se sirupem.
Od dopoledních hodin k nám do školy proudily davy návštěvníků, aby mohly spatřit výzdobu a výtvory k tomuto jubileu a nechaly se vtáhnout do historie naší země. V některých učebnách proběhla prohlídka i s podrobným výkladem našich spolužáků, jinde byly vystaveny historické předměty, dokonce i móda a styl stolování z této doby.
Tento den se nám moc líbil, byli jsme mile překvapeni velkou účastí a pozitivními reakcemi hostů na dobře odvedenou práci dětí, rodičů a učitelů.

Petr Kříž, Mgr. Hana Kopečná a žáci