Polévky z naší jídelny
- domácí chuť, krása a zdraví na talíři
Ochutnáte u nás rozmanité poctivé domácí polévky z luštěnin, zeleniny, s masem i bez masa, připravené od základu v domácí kvalitě, které dokáží nejen zasytit. Dovedou zahřát i povzbudit, zaujmou barevností a vůní, jsou pestré, lahodné, inspirativní, naplňují také požadavky na nutričně vyvážený pokrm preferovaný specialisty na výživu, ale i náš spotřební koš.
Polévky připravujeme z různých ale hlavně čerstvých surovin, které ovlivňují jejich biologickou a energetickou hodnotu.
Například:
VÝVARY – z kostí,masa,zeleniny a různého druhů koření | |
BÍLÉ POLÉVKY – jsou různými způsoby zahuštěné polévky (opraženou moukou, bramborem, čočkou, rozmixovanou zeleninou) | |
ZELENINOVÉ BÍLÉ POLÉVKY – základem je zelenina, doplněná mlékem, smetanou (z fazolových lusků, koprová, kulajda) | |
PŘESNÍDÁVKOVÉ POLÉVKY – husté a syté, podávají se samostatně nebo s pečivem (gulášová, bramborová, frakfurtská) | |
BEZLEPKOVÉ POLÉVKY – neobsahují lepek (jáhlová, pohanková, polentová) | |
SLAVNOSTNÍ POLÉVKY – vařené při nějaké příležitosti (vánoční, novoroční, významné dny zeleniny atd.) | |
STUDENÉ POLÉVKY – osvěžující při letních dnech (okurková, z lesního ovoce) |
Vhodné je do polévek vkládat neskutečné množství bylinek - libeček, petrželka, pažitka, bazalka a mnoho dalších, tak jako právě v naší školní jídelně. Natě jsou cenným zdrojem vitamínu C, minerálních látek a enzymů. Díky těmto bylinkám není potřeba jiných umělých dochucovadel, které právě u nás mají červenou.
"Vaříme přece pro naše děti!"
Každý měsíc se u nás můžete těšit na různé druhy rybích, luštěninových, zeleninových, přesnídávkových a příležitostných polévek.
Dobrou chuť Vám přeje tým školní jídelny