„Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.“ Carlo Goldoni

 

Polévky z naší jídelny

- domácí chuť, krása a zdraví na talíři


 

Ochutnáte u nás rozmanité poctivé domácí polévky z luštěnin, zeleniny, s masem i bez masa, připravené od základu v domácí kvalitě, které dokáží nejen zasytit. Dovedou zahřát i povzbudit, zaujmou barevností a vůní, jsou pestré, lahodné, inspirativní, naplňují také požadavky na nutričně vyvážený pokrm preferovaný specialisty na výživu, ale i náš spotřební koš.

Polévky připravujeme z různých ale hlavně čerstvých surovin, které ovlivňují jejich biologickou a energetickou hodnotu.
Například:

VÝVARY – z kostí,masa,zeleniny a různého druhů koření
BÍLÉ POLÉVKY – jsou různými způsoby zahuštěné polévky (opraženou moukou, bramborem, čočkou, rozmixovanou zeleninou)
ZELENINOVÉ BÍLÉ POLÉVKY – základem je zelenina, doplněná mlékem, smetanou (z fazolových lusků, koprová, kulajda)
PŘESNÍDÁVKOVÉ POLÉVKY – husté a syté, podávají se samostatně nebo s pečivem (gulášová, bramborová, frakfurtská)
BEZLEPKOVÉ POLÉVKY – neobsahují lepek (jáhlová, pohanková, polentová)
SLAVNOSTNÍ POLÉVKY – vařené při nějaké příležitosti (vánoční, novoroční, významné dny zeleniny atd.)
STUDENÉ POLÉVKY – osvěžující při letních dnech (okurková, z lesního ovoce)

 

Vhodné je do polévek vkládat neskutečné množství bylinek - libeček, petrželka, pažitka, bazalka a mnoho dalších, tak jako právě v naší školní jídelně. Natě jsou cenným zdrojem vitamínu C, minerálních látek a enzymů. Díky těmto bylinkám není potřeba jiných umělých dochucovadel, které právě u nás mají červenou. 

"Vaříme přece pro naše děti!"

Každý měsíc se u nás můžete těšit na různé druhy rybích, luštěninových, zeleninových, přesnídávkových a příležitostných polévek.

Dobrou chuť Vám přeje tým školní jídelny

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AKTUALITY:
29.12.2021
01.12.2021
01.12.2021
16.11.2021
- Covid ve školách
12.11.2021
- od 1. 1. 2022
14.10.2021
schůzka 9. B – 19. 10. 2021, 9. A - 20. 10. 2021 od 16.00 hod.
12.10.2021
aneb s duchem Samhainem

Archiv aktualit »