Vize naší jídelny
Jednou z priorit zdravého životního stylu je naučit se správným stravovacím návykům:
- jíst pestrou a správně připravenou stravu
- zvýšit příjem vlákniny = konzumovat více zeleniny a ovoce
- zvýšit příjem tekutin
- snížit příjem solí a tuků (především živočišných)
Cílem je během devítileté školní docházky seznámit žáky se zásadami správné výživy i různými možnostmi přípravy pokrmů: |
|
Tradiční česká kuchyně – ochutnáte pokrmy klasické české kuchyně (svíčková, švestkové knedlíky, bramboráky, kachnu a jiné) | |
Mezinárodní kuchyně – některé dny v měsíci budeme vařit jídla jiných zemí (různé perkelty, guláše, směsi atd.) | |
Zeleninové pokrmy – naše zel.jídla budeme připravovat kadý týden,co nejchutněji a pouze z té nejkvalitnější zeleniny. Pokrmy budou pestré, a z různých druhů | |
Pokrmy z ryb – každý měsíc se pokusíme o jiný recept připravovaný z kvalitních ryb, ochutnáte i různé druhy ryb (treska, kapr, losos, štika) | |
Luštěninové pokrmy – několikrát měsíčně u nás ochutnáte zajímavé recepty z luštěnin,tradiční i netradiční | |
Netradiční receptury našich předků – kulajda, houbový kuba, šoulet, škubánky a jiné | |
Polévky – říká se, že polévka je GRUNT, talíř polévky připraví žaludek na hlavní chod - více zde |
Tým školní jídelny