„Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.“ Carlo Goldoni

 

 

 

Vize naší jídelny


 

Jednou z priorit  zdravého životního stylu je naučit se správným stravovacím návykům:

  • jíst pestrou a správně připravenou stravu
  • zvýšit příjem vlákniny = konzumovat více zeleniny a ovoce
  • zvýšit příjem tekutin
  • snížit příjem solí a tuků (především živočišných)

Cílem je během devítileté školní docházky seznámit žáky se zásadami správné výživy i různými možnostmi přípravy pokrmů:

Tradiční česká kuchyně – ochutnáte pokrmy klasické české kuchyně (svíčková, švestkové knedlíky, bramboráky, kachnu a jiné)
Mezinárodní kuchyně – některé dny v měsíci budeme vařit jídla jiných zemí (různé perkelty, guláše, směsi atd.)
Zeleninové pokrmy – naše zel.jídla budeme připravovat kadý týden,co nejchutněji a  pouze z té nejkvalitnější zeleniny. Pokrmy budou pestré, a z různých druhů
Pokrmy z ryb – každý měsíc se pokusíme o jiný recept připravovaný z kvalitních ryb, ochutnáte i různé druhy ryb (treska, kapr, losos, štika)
Luštěninové pokrmy – několikrát měsíčně u nás ochutnáte zajímavé recepty z luštěnin,tradiční i netradiční
Netradiční receptury našich předků – kulajda, houbový kuba, šoulet, škubánky a jiné
Polévky – říká se, že polévka je GRUNT, talíř polévky připraví žaludek na hlavní chod - více zde


                            Tým školní jídelny

AKTUALITY:
29.12.2021
01.12.2021
01.12.2021
16.11.2021
- Covid ve školách
12.11.2021
- od 1. 1. 2022
14.10.2021
schůzka 9. B – 19. 10. 2021, 9. A - 20. 10. 2021 od 16.00 hod.
12.10.2021
aneb s duchem Samhainem

Archiv aktualit »